Με μια σαλάτα αρχίζει ή τελειώνει ένα γεύμα, μια σαλάτα υπάρχει πάντα στο τραπέζι μου, συνοδευτική ή πρωταγωνίστρια. Δεν έχει και πολύ σημασία τι ρόλο παίζει, αν σκεφτείς πως είναι πάντα παρούσα. Με πρασινάδες σχεδόν πάντα και με διάφορα άλλα να την στολίζουν, να την συμπληρώνουν για την ακρίβεια. Όπως, συνήθως υπάρχει ένα κορίτσι και ένα αγόρι να παίζουν μαζί, να μεγαλώνουν, να αγαπιούνται ίσως και να πορεύονται δίπλα δίπλα. Περίεργο πράγμα πως μια σαλάτα μπορεί να προκαλέσει έναν τέτοιο συνειρμό σκέφτομαι… μα είναι που τους βλέπω καθισμένους στο τραπέζι να χαμογελούν και να μοιράζονται τη σαλάτα όπως φαντάζομαι και πολλά άλλα! Μοιράζονται χαμόγελα και γέλια, τραγούδια, χαρές… ίσως και λύπες μαζί. Γιατί και οι χαρές με τις λύπες πάνε μαζί, όπως το κορίτσι με το αγόρι, όχι αποκλειστικά όχι απαραίτητα αλλά να, ας πούμε τις περισσότερες φορές. Να τους φτιάξω σκέφτηκα, έτσι που τους χαζεύω, μια σαλάτα διαφορετική να μοιραστούν, μια σαλάτα δροσερή καλοκαιρινή.
Να την απολαύσουν μαζί ή ίσως και χώρια… σε ένα μπαλκόνι με θέα ή και με καθόλου θέα, γιατί τίποτα δεν είναι απαραίτητο άλλωστε…
…μετά για αλλαγή, να κάνουν τη σαλάτα σάντουιτς και να πάνε μαζί μια βόλτα στη θάλασσα ή στο βουνό, μαζί με κολατσίο
Σαλάτα για ένα κορίτσι & ένα αγόρι
1/2 πράσινη λόλα
1/2 κόκκινη λόλα
15 φύλλα φρέσκο δυόσμο
200 γρ. γαρίδες μικρές
40ml ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 με 1 λεμόνι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σουμάκ (μπαχαρικό με λεμονένια επίγευση)
1 κ.γ. μουστάρδα με μπούκοβο
2 αραβικές πίτες κομμένες
*προαιρετικά 100 γρ. καρδιές αγγινάρας σε βάζο, ψιλοκομμένες
για να φτιάξετε τη σαλάτα
βράζετε για 4-5 λεπτά τις γαρίδες ( σε νερό που βράζει). σε ένα μπολ τοποθετείτε το αλάτι, το σουμάκ, τη μουστάρδα, το χυμό λεμόνι και τέλος το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε με ένα πηρούνι καλά και προσθέτετε 5-6 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμμένα. Περιχύνετε με το 1/2 ντρέσινγκ τις βρασμένες γαρίδες και αφήνετε να μαριναριστούν. Στη συνέχεια πλένετε καλά τις σαλάτες σας και τισ κόβετε, ψήνετε στο γκριλ για λίγα λεπτά τις αραβικές πίτες και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο πιάτο ή μπολ, τοποθετείτε τις σαλάτες, τα φύλλα του δυόσμου και τέλος τις γαρίδες και το υπόλοιπο ντρέσινγκ. Σε περίπτωση που αγαπάτε τις αγγινάρες και θέλετε να τις προσθέσετε στη σαλάτα σας, σας συστήνω αυτές που είναι Κρητικής προέλευσης, τις ψιλοκόβετε. Σερβίρετε με τις πίτες ζεστές.
Εαν θέλετε να πάρετε τη σαλάτα μαζί σας και να την φάτε στο πόδι(;) απλά ζεστένετε τις πίτες, τις κόβετε στη μέση και γεμίζετε με τη σαλάτα…