θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτή εδώ τη συνταγή αλλά δεν ξέρω τι να γράψω, λες και μου τελείωσαν οι λέξεις απόψε, λες και δεν μπορώ να γράψω στο χαρτί όλα αυτά που δεν χωράνε στο μυαλό μου. Με εκείνα και με τ’άλλα έρχεται και το Πάσχα, τι να πω περναέι γρήγορα ο καιρός οπότε ας θεωρήσουμε τούτη εδώ τη συνταγή κάπως επίκαιρη, έχει και τσουρέκι!!! Θα σας γράψω λοιπόν δυό τρία λόγια…
Φαντάζομαι μέρες που είναι, τσουρέκι βρίσκει κανείς στα περισσότερα σπίτια, όσο υπάρχουν γιαγιάδες που τα φτιάχνουν, όσο υπάρχουν φουρναραίοι που τα ψήνουν, όσο υπάρχουμε κι εμείς που τα τρώμε. Έχω καταναλώσει στη ζωή μου θαρρώ, αρκετά κιλά τσουρέκι, από φρέσκο βουτυγμένο στο κρύο γάλα κι αργότερα στον καφέ -αξεπέραστο πρωινό- μέχρι και μπαγιάτικο τσουρέκι στη φρυγανιέρα με μαρμελάδα βερίκοκο και κάποια γραβιέρα απ’ αυτές που “τραβάνε” λίγο…
Αλλά σκέφτομαι, και τι άλλο να κάνεις με το τσουρέκι που απέμεινε, μα να πάει χαμένο;;; κι εαν το έχεις φάει κι έτσι κι αλλιώς να μην δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό;;
ε και λίγη σοκολάτα του πάει του τσουρεκιού κι αυτή τη φορά θέλω μπλε φρούτα, αυτά του δάσους…
το τσουρέκι όμως, σας διαβεβαιώ, αναζητά να επιστρέψει στον φούρνο, όπως ο δολοφόνος στον τόπο του εγκλήματος, γι αυτό θα του δώσω για ακόμη μια φορά αυτό που θέλει…. λίγο πριν το καταβροχθίσω!!!
Oh enjoy pre – after Easter or whenever!!!
Πουτίγκα με Τσουρέκι
υλικά για 4 άτομα (ή για 2 για μεγαλύτερες ποσότητες)
140 γρ. κουβερτούρα
50 ml κρέμα γάλακτος
3 αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές ζάχαρη καστανή (προεραιτικό)
1,5 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 τσουρέκι
80 γρ. μαρμελάδα φρούτα του δάσους ή όποια μαρμελάδα σας αρέσει!
φιλέ αμύγδαλο για το πασπάλισμα
για να φτιάξετε την πουτίγκα
σε μπεν μαρί, σε χαμηλή φωτιά, λιώνετε την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος (50 γρ.) ανακατεύοντας κατά διαστήματα! κόβετε το τσουρέκι σε χοντρές φέτες, αλείφετε με τη γκανάς σοκολάτας και τη μαρμελάδα. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά ελαφρώς, με τη κρέμα γάλακτος (200 ml), τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Τοποθετείτε τις φέτες του τσουρεκιού όρθιες σε πυρίμαχο σκεύος ( διάμετρος 20-24 εκ.) και περιχύνετε με το μείγμα αυγών & κρέμας! Πασπαλίζετε με λίγο φιλέ αμυγδάλου και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για 40 λεπτά.