Monthly Archives: December 2014

BLOG-8 PHOTO_1

Barca My Love

Ένα ταξίδι ακυρώνεται, ένα άλλο προκύπτει… Έτσι απλά, μέσα σε μια μέρα, αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχείο, χάρτης της πόλης, εστιατόρια, πάσο για μουσεία, μια μικρή βαλίτσα, αθλητικά παπούτσια και φύγαμε για Μπάρτσα!

Η Βαρκελώνη ήταν για εμένα ένας αγαπημένος προορισμός, μια πόλη που χωρίς να την έχω επισκεφθεί, την είχα πάντα μέσα στην καρδιά μου.

Ήθελα να πάω, έπρεπε να πάω. Μπορεί να είχα πολύ λίγο χρόνο για να προετοιμαστώ για όλα τα καλά της Βαρκελώνης, αλλά είχα Inside info ( thank you H and M), καθώς και 3 γεμάτες ώρες διάβασμα στο αεροπλάνο.

Προφανώς, δεν θα σας μιλήσω για τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης, τα οποία είναι πολλά και εξαιρετικά…

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, γιατί ναι είμαι ενθουσιασμένη, την γαστρονομική μoυ εμπειρία στην Βαρκελώνη, αλλά από πού να πρωταρχίσω???

Cal Pep, το μαγαζί στενόμακρο, παλιό, ψιλό-αδιάφορο, αυτό που λέμε δεν το πιάνει το μάτι σου… Ωστόσο, γεμάτο, φίσκα(sic)

«Θα περιμένετε λίγο» μας κάνει νόημα ένας νεαρός πίσω από τη μπάρα. Δεν ήμασταν οι μόνοι. Η αναμονή μικρή, γύρω στα δέκα λεπτά, άλλωστε οι γεύσεις μας αποζημίωσαν με το παραπάνω για την ολιγόλεπτη αναμονή.

Τα πιάτα τους, μικρά αν και όχι tapas, απλά και συγχρόνως εξαιρετικά. Ψημένο χωριάτικο ψωμί με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένη τομάτα ( να μην ξεχάσω να το φτιάξω!!!), μικρές πεταλίδες αχνιστές και καλαμαράκι ψητό, σαν βαμβάκι. Πικάντικος τόνος ταρταρ και παγωμένη μπύρα!!! Τα απλά πράγματα είναι τελικά τα πιο ωραία!

Οι επόμενοι πελάτες που κατέφθασαν στο μαγαζί δεν κάθισαν, γιατί έκλειναν για μεσημεριανή σιέστα, έτσι απλά την ώρα που τρώγαμε, κατέβασαν τα κεπέγκια, που λέει κι ο αδελφός μου, και έπιασαν να τρίβουν τις κουζίνες…

Εκεί όμως που θα ήθελα πραγματικά να σας «πάω» είναι στην περίφημη αγορά της Βαρκελώνης, γνωστή ως Boqueria.

Στην κεντρική αγορά της Βαρκελώνης κανείς βρίσκει ό,τι τραβάει η ψυχή του. Απολαύστε έστω και φωτογραφικά.

και επειδή όλα κάποια στιγμή τελειώνουν, γεγονός, στο καλό 2012!

BLOG-8 PHOTO_1

Welcome Winter

central-photo

Καλώς όρισες χειμώνα!

Εντάξει το αποφάσισα, από ΄δω και πέρα θα είμαι πιο δεκτική σε ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις. Όχι παθητική, ποτέ παθητική, απλά πιο ανοιχτή, διαλλακτική, ίσως ακόμα πιο συζητήσιμη. Αποφάσισα δε πρόσφατα, ότι δεν μπορώ να τα έχω όλα και προσπαθώ να είμαι καλά με αυτή μου την απόφαση. Να, για παράδειγμα δεν μπορώ να ζω στην Ελλάδα μήνα Δεκέμβρη και να είναι καλοκαίρι, όχι αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, το πήρα απόφαση. Συνειδητοποιώ πως η αρχή έγινε με το μαγείρεμα της κολοκυθόσουπας, φαίνεται είχα ήδη αρχίσει να αποδέχομαι πως χειμώνιασε.
Έρχονται και τα Χριστούγεννα, γεγονός, πόσο μπορεί κανείς να αγνοεί τα σημάδια;;;
Ξεκινώντας λοιπόν την διαδικασία της «συμφιλίωσης» παραδέχομαι ή μάλλον αποδέχομαι πως μου αρέσει ,πολύ, το φαγητό, πιο συγκεκριμένα μου αρέσει να το απολαμβάνω με την συντροφιά καλής παρέας, φαγητό μαγειρεμένο με αγάπη. Αυτό θέλω να προσφέρω πάντα στους αγαπημένους φίλους μου, καλή συντροφιά και φαγητό μαγειρεμένο με αγάπη!

hands-spinach

Επειδή για κάποιο λόγο αγαπάω τις τάρτες, αυτό θα το πιάσω άλλη φορά, σήμερα ψώνισα φρέσκο σπανάκι από τη λαϊκή, γεμάτο χώμα αλλά θα το πλύνω καλά και με μεγάλη προσοχή. Πήρα και πράσα γιατί τρελαίνομαι με την γλύκα που προσδίδουν στο σπανάκι, απογειωτικός συνδυασμός.

prasa-pan

spinach-pan

 

ulika

Θα μαζέψω όλα τα υλικά, θα φτιάξω τη ζύμη για την τάρτα, με τα χέρια μου, θα βρω τα κατάλληλα σκεύη και θα την ψήσω.

anoigma-zimi

kopsimo-zimi

Εντάξει θα σας φτιάξω και μια σούπα, ζεστή και γεμάτη, κάτι θα σκεφτώ!!!

xmas-card

Τάρτα Σπανάκι με γιαούρτι (ή ατομικές τάρτες)
για 8 άτομα
30-35 λεπτά ψήσιμο οι μικρές
35-40 λεπτά ψήσιμο η μεγάλη
προθερμασμένος φούρνος 180 C

υλικά για τη γέμιση
8οο γραμμάρια φρέσκο σπανάκι
2 πράσα (το λευκό μέρος)
1 ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές Philadelphia
2 αυγά μεσαία
100 γραμμάρια τριμμένο τυρί ( γραβιέρα )

υλικά για ζύμη
250 g αλεύρι
125 g βούτυρο , κομμένο σε κομμάτια και ελαφρώς μαλακό
1 αυγό
½ κτγ ζάχαρη κρυσταλλική
½ κτγ αλάτι
40 ml νερό κρύο

Εκτέλεση

ζύμη

Απλώστε το αλεύρι σε μια επιφάνεια εργασίας και κάντε μια μεγάλη τρύπα στη μέση
(σαν πηγάδι) .Βάλτε μέσα το βούτυρο , το αυγό ,τη ζάχαρη και το αλάτι. Χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας ,αναμίξτε και ομογενοποιήστε όλα τα υλικά μαζί.

Στη συνέχεια , ενσωματώστε λίγο- λίγο το αλεύρι, δουλεύοντας τη ζύμη απαλά με τα ακροδάχτυλά σας , μέχρι να αποκτήσει μία κροκκώδη σύσταση. Προσθέστε κρύο νερό και αναμίξτε το μέχρι να αρχίσει η ζύμη να αποκτά μια συμπαγή σύσταση.

Χρησιμοποιώντας την παλάμη του χεριού σας, ζυμώστε τη ζύμη, σπρώχνοντάς την μακριά από εσάς για περίπου 4-5 φορές μέχρι να γίνει απαλή. Δώστε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, τυλίξτε τη σε μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
για να ανοίξετε τη ζύμη αλευρώστε ελαφρώς μια επιφάνεια και ανοίξτε με ένα πλάστη- σε πάχος 3-4χιλ. Η διάμετρος που κόβετε κάθε ζύμη ( για τις ατομικές) θα πρέπει να είναι 3-4 εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Mε ένα πινέλο βουτυρώνετε πολύ καλά τις φόρμες και κόβετε για κάθε φόρμα 2 λωρίδες αντικολλητικό χαρτί, τις οποίες τοποθετείτε σε σχήμα σταυρού στη βουτυρωμένη φόρμα.

γέμιση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σπανάκι, σταδιακά και με μια ξύλινη κουτάλα το ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο τηγάνι. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι, με προσοχή, εξαρτάται από το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε! Όταν όλα τα υλικά έχουν μαραθεί αλλά όχι μαγειρευτεί εντελώς, περίπου 8-10 λεπτά συνολικά, αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε τα αβγά και προσθέτετε το γιαούρτι, το Philadelphia και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε καλά τα υλικά του μπολ με το σοταρισμένο σπανάκι. Προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εάν χρειάζεται. γεμίζετε τις φόρμες και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.

BLOG-9_PHOTO_1

Μαγειρεύοντας στη χώρα του που κ που!

especially dedicated to my lonely black knight

«Που κ που μου αρέσει να μαγειρεύω!».
«Που κ που μαγειρεύω για τους φίλους μου!!!».
«Που και που μαγειρεύω λαχταριστά φαγητά με αγάπη κ προσήλωση, με χαλαρώνει…»
Που κ που, θα μου άρεσε οι άνθρωποι να ακριβολογούμε… μερικές φορές κάνω κι εγώ παρόμοιες δηλώσεις, κι έπειτα τι;;;
Που κ που μου αρέσει να μαγειρεύω….
Πάντα μένω με αυτή την απορία μετά από σχετικές κ γενικές περί μαγειρέματος, και όχι μόνο, δηλώσεις!!!
Χωρίς καμία κριτική… απλά με την απορία.

Που κ που λοιπόν, έμενα μου αρέσει να φτιάχνω σούπες, βελουτέ συγκεκριμένα, από αυτές που τρως και ηρεμεί το μέσα σου!!! από αυτές που σερβίρεις στους φίλους και βλέπεις χαμογέλα και άδεια πιάτα… από αυτές τις σούπες που θέλεις να συνεχίζεις να τρως εάν και ξέρεις πως δεν αντέχεις άλλο!!!

Η αλήθεια είναι πως τις φτιάχνω που κ που, θα ήθελα πιο συχνά, αλήθεια!!!
Πάντως, έχει αρχίσει να χειμωνιάζει, λίγο, δηλαδή τις προάλλες φόρεσα κι ένα ελαφρύ παλτό οπότε μια σούπα την σηκώνει ο καιρός, δεν νομίζετε;

Υγ. θέλω να σας κάνω μια ερώτηση, μπορείτε να μου προσδιορίσετε την χρονική διαφορά που υποδηλώνει η έκφραση που και που σε σχέση με το αραιά και που;;; έχω ένα θέμα…

Κολοκυθόσουπα από γλυκιά κολοκύθα
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος βρασίματος: 35-40 λεπτά
για 4 άτομα

υλικά

4 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 ½ κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
1 κιλό κολοκύθα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
2 μεσαία ψιλοκομμένα καρότα
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 ½ κουταλιά κάρυ σε σκόνη
½ τριμμένο μοσχοκάρυδο
3 φλυτζάνια ζωμό κότας
2 φλυτζάνια γάλα (500ml)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. τριμμένα κάσιους

εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Προσθέτετε το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύετε με μια ξυλινη κουταλα μεχρι τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματα τους, για 2-4 λεπτά. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα λαχανικά, την κολοκύθα και τα καρότα.
Προσθέτετε σιγά σιγά το ζωμό κότας, το γάλα και ανακατέυετε.
Αφήνετε την σούπα να βράσει και εάν χρειαστεί προσθέτετε και λίγο νερό ή ζωμό. Κατά διαστήματα ξαφρίζετε την επιφάνεια της σούπας με μια τρυπητή κουτάλα.
Όταν η κολοκυθόσουπα έχει βράσει απομακρύνετε από την φωτιά και ανακατεύετε με ένα minipimer μέχρι η σούπα να ομογενοποιηθεί.
Σερβίρετε την σούπα σε βαθιά ατομικά μπολ με τα τριμμένα κάσιους.

*για να καθαρίσετε την κολοκύθα, επειδή ο φλοιός της είναι πολύ σκληρός, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε πριονωτό μαχαίρι και μεγάλη προσοχή στα δάχτυλα!