Υπάρχουν κάποια πράγματα που απλά με συναρπάζουν, χωρίς να μπορώ εύκολα να το δικαιολογήσω, απλά με συναρπάζουν! Επίσης, ενθουσιάζομαι, σαν μικρό παιδί, όταν μια ομάδα ανθρώπων μπορεί και συνεργάζεται αποτελεσματικά και με συνέπεια δίνοντας μας τόσο μοναδικά προϊόντα, πράγμα σπάνιο στον τόπο μας!!!
Λοιπόν, ένα από αυτά τα συναρπαστικά πράγματα, στην κουζίνα μου, είναι ο κόκκινος χρυσός μου, ευρύτερα γνωστός και ως κρόκος Κοζάνης!
Είναι αυτό το πανέμορφο μοβ λουλούδι που κάθε φθινόπωρο μαζεύεται καρτερικά από ανθρώπινα χέρια και μετά απογυμνώνεται από τους στήμονες του, ο κόκκινος χρυσός! Θυμάστε τι λέγαμε, ευλογημένος τόπος η Ελλάδα μας, με χρώματα κι αρώματα με ομορφιές, πολλές ομορφιές!!!
Ορισμένες φορές σκέφτομαι, πόσο βαρετό μπορεί να είναι ένα φαγητό της κατσαρόλας;;; πόσο άνοστο ένα βρασμένο ρύζι ή πόσο ίδια μπορεί να είναι τα, αγαπημένα μου, ρεβίθια όταν απουσιάζουν αυτές οι βαθυκόκκινες κλωστές;;;
Θέλω να σας πείσω, θέλω να σας κάνω να το πιστέψετε, λίγος κρόκος στο συνηθισμένο, καθημερινό κατά τ’ αλλά, φαγητό σας, θα του δώσει μια σπιρτάδα, μια ζωντάνια που θα σας κάνει να το αγαπήσετε από την αρχή!!!
… κι εάν δεν σας έπεισα ακόμα, παραθέτω από το επίσημο website.
Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται σαν τέλειο εμμηναγωγό, άριστο στομαχικό, σαν αντισπασμωδικό και διεγερτικό.
Τα συμπεράσματα δικά σας!!!
Με απλές κινήσεις ξεκινάει η προετοιμασία, δεν θέλει καν βράσιμο, συγκλονιστικά απλό!
Τα υλικά συγκεντρωμένα και κομμένα!
Oh enjoy!
Κους Κους με Κρόκο Κοζάνης
χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
για 2-3 άτομα ή για 4 σαν γαρνιτούρα
υλικά για να φτιάξετε το κους κους
200 γρ. κους κους
300 ml βραστό νερό & ½ κύβο ζωμό λαχανικών
5-7 στήμονες κρόκο Κοζάνης
60 γρ. σταφίδα ξανθή
50 γρ. φιστίκι Αιγίνης σπασμένο
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
αλάτι ( εάν ο ζωμός που χρησιμοποιείτε έχει αλάτι προσέξτε πόσο αλάτι θα προσθέσετε)
Ρίχνετε, σε μια μικρή κανάτα τα 300ml βραστό νερό και τους στήμονες του κρόκου και αφήνετε για μερικά λεπτά μέχρι το νερό να πάρει ένα βαθυκίτρινο χρώμα. Στη συνέχεια ανακατεύετε και τον μισό κύβο μέσα στην κανάτα. Σε ένα μπολ τοποθετείτε το κους κους και το περιχύνετε με το περιεχόμενο της κανάτας. Αφήνετε το μπολ ως έχει και σκεπάζετε με μια διαφανή μεμβράνη. Αφήνετε για 10 λεπτά και παράλληλα ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε μια κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, με λίγο αλάτι, για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί λίγο. Σε ένα γουδοχέρι σπάτε το φιστίκι Αιγίνης. Ανοίγετε την μεμβράνη και με ένα πιρούνι «αφρατεύετε» το κους κους και το περιχύνετε με τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε, ελαφρά, με το πιρούνι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τις σταφίδες, το κρεμμυδάκι, τον κόλιανδρο και τέλος τα φιστίκια. Σερβίρετε το κους κους σαν πρώτο πιάτο, κυρίως ή συνοδευτικό σε ψητά ψάρια ή ψητό κοτόπουλο.