Monthly Archives: January 2014

BLOG-11 PHOTO_13

Oh enjoy food in Barca

Μια μικρή και ταπεινή λίστα της γαστριμαργικής μου βαρκελωνέζικης εμπειρίας! Εγώ πραγματικά τα απόλαυσα και σας τα συστήνω, σε περίπτωση που ο δρόμος σας φέρει στην Βαρκελώνη(;), ένα ένα ανεπιφύλακτα!!!

Cal Pep
Placa de Les Olles
t. 93-310-79-61
www.calpep.com
για το CalPep σας έγραψα σε προηγούμενο θέμα, επεσκέφθητε το και στη συνέχεια απολαύστε μια περπατάδα στην υπέροχη παραλία της Βαρκελώνης!

Cata 1.81
Carrer de Valencia 181
t. 93-323-68-18
www.cata181.com
μια από τις ομορφότερες περιοχές της πόλης, περάστε μια βόλτα από την μαγευτική ή μάλλον εξωπραγματική Casa Batlo και διασχίστε την carrer de Valencia για να φτάσετε σε αυτό το μικρό, ζεστό και ανεπιτήδευτο εστιατόριο. Δοκιμάστε χωρίς δεύτερη σκέψη τις patatas bravas με την νοστιμότατη καυτερή τους σάλτσα καθώς και το mini burger με μαγιονέζα miso!!!!

Tapas 24
Carrer de la Diputacio 269
t. 93-488-09-77
www.carlesabellan.com
εάν βρεθείτε στην πολύβουη Placa Catalunia και ανηφορίσετε θα περάσετε μπροστά από διάφορα εμπορικά καταστήματα γνωστά και μη, ψιλό-αδιάφορα, αλλά σύντομα θα φτάσετε στο γνωστό tapas24 ένα υπόγειο τάπας μπαρ που επιβεβαιώνει, thank you god, την φήμη του!!! Δοκιμάστε το πολυδιαφημισμένο Bikini Toast με τρούφα (εξερετίκ) και το Mc Foie Burger εάν αγαπάτε το φουα γκρά… αυτή τη τελευταία πληροφορία δεν σας την έδωσα εγώ!!! Ας μείνει μεταξύ μας λοιπόν!
Δεν μπορείτε να κλείσετε τραπέζι, μπορεί και να περιμένετε λίγο αλλά αξίζει τον κόπο!

Le Cucine Mandarosso
Calle verdaguer I callis 4
t. 93-269-07-80
www.lecucinemandarosso.com
φαντάζομαι ότι μια επίσκεψη στο Palau de Musica Catalana θα την κάνετε, σας προτρέπω να την κάνετε!!! και στην συνέχεια της ωραίας σας βόλτας μπορείτε να γευματίσετε στο συμπαθέστατο, ατμοσφαιρικό Μandarosso, όπου με 10€ το άτομο, ναι ακριβώς, μπορείτε να απολαύσετε ένα πλήρες γεύμα, μεσημεριανό, με ποτό, κυρίως πιάτο-ζυμαρικό, γλυκό και καφέ, ε ναι αλήθεια σας λέω!!! και είναι όλα πολύ πολύ νόστιμα και θα περάσετε καλά!!!

Café Federal
Carrer de Parlament 39
t. 93-187-36-07
www.federalcafe.es
τώρα για το federal τι να σας πω;;; ήταν για μένα, έρωτας με την πρώτη ματιά!!! Χώρος εξαιρετικής αισθητικής, με ενδιαφέρουσες μουσικές επιλογές και ωραιότατα προϊόντα!!! Ήπια έναν latte μούρλια, που δεν το συνηθίζω… είμαι περισσότερο εσπρεσάκιας τύπος, έφαγα ένα croque-monsieur ενισχυμένο με τηγανητό αβγό, η αλήθεια είναι πεινούσα, να γλείφεις και τα δάχτυλα σου!!! Στη συνέχεια δοκίμασα κι ένα carrot cake καθαρά από επαγγελματική διαστροφή… φροντίστε να είστε αρκούντος πεινασμένοι εάν το επισκεφθείτε!!!σε περίπτωση δε που είστε τύποι ενοχικοί, σαν την αφεντιά μου, συνεχίστε ποδαράτο μέχρι τον λόφο Montjuic, είναι ανηφορικά… και επισκεφθείτε το Foundacio Joan Miro, a must see in Barca!!!

 

Cinc Sentits
Aribau 58
t. 93-323-94-90
www.cincsentits.com
το συγκεκριμένο εστιατόριο με εξέπληξε, ευχάριστα, όχι μόνο για τα εξαιρετικής έμπνευσης και ποιότητας πιάτα του αλλά κυρίως για την αρτιότητα και τον επαγγελματισμό στο σέρβις. Η εξυπηρέτηση ήταν πέρα για πέρα εξαιρετική, το ζήλεψα!!! Respect, στον καταλανό αυτοδίδακτο chef, με ήδη ένα αστέρι Michelin στο βιογραφικό του. Ενθουσιάστηκα με τα αμύγδαλα καλυμμένα με καπνιστή γλυκιά πάπρικα καθώς και με το ταρτάρ σολομού με σορμπέ πράσινου μήλου, ουάου!!! Το αρνάκι, το οποίο δεν αγαπώ ιδιαιτέρως, συνοδευμένο με ριζότο βασιλικού ήταν ένα πιάτο απογειωτικό!!! Τα αποχαιρετιστήρια bon bon «γεμιστά» με παλαιωμένο μαύρο ρούμι, μου χάρισαν ένα ακόμα πιο πλατύ χαμόγελο, μα πόσο ωραία είναι η ζωή!

Dos Palillos, en casa Camper
elisabeths 9
t. 93-304-05-13
www.dospalillos.com
εκεί που το ιαπωνικό σούσι συνάντησε το ισπανικό τάπας, με απλά λόγια μια κορυφαία συνάντηση! Η κουζίνα ανοιχτή, δηλαδή ορθάνοιχτη, οι σεφ δουλεύουν μπροστά σου με κινήσεις ακριβείας κρατώντας πάντα ένα ζευγάρι chopsticks!!! Αυτά τα συμπαθέστατα καταλανά αγόρια που δεν σε κοιτάνε ούτε λεπτό γιατί εκτελούν με απόλυτη προσήλωση ότι έχει προστάξει ο master chef!!! Ένα πράγμα θα σας πω, μπορεί να μην ήταν η μαγικότερη γευστικά εμπειρία μου αλλά ήταν σίγουρα η πιο έντονη, με εναλλαγές σε υφές και θερμοκρασίες, σε τόλμη και θάρρος (δοκιμάσατε ποτέ σας κοτόπουλο σασίμι;;;), και ναι το ομολογώ σε θέαμα!!!

Αξίζει επίσης το Café Bar Lobo για πρωινό και ελαφρύ μεσημεριανό, το La Vinya del Senior για ένα ποτήρι εξαιρετικό ισπανικό Rioja, το πολύ ισπανικό Cacao Sampaka για θεϊκή σοκολάτα-ρόφημα αλλά και εξαιρετικά καρυκευμένα και πρωτότυπα σοκολατάκια!!

BLOG-8 PHOTO_1

My Beloved Chickpeas!!!

Σήμερα αποφάσισα να καταπιαστώ με προϊόντα της μάνας γης, προϊόντα καθημερινά, ταπεινά, σε μερικά σπίτια παραγκωνισμένα, αλλά παράλληλα νόστιμα και υγιεινά…ουαου πολύ μαγικός μου φαίνεται ο συνδυασμός!

Να, με φαντάζομαι να σηκώνω τα μανίκια μου ψηλά, να βάζω τα χέρια μου στο χώμα, να σκαλίζω, να σπέρνω, να ξεριζώνω… όλα αυτά φυσικά συμβαίνουν στον δικό μου φανταστικό κόσμο, ο οποίος απέχει αρκετά από την ύπαιθρο και τις πραγματικές καλλιέργειες!!! Νομίζω πως θα έπρεπε να αναρωτιέμαι πιο συχνά από πού προέρχονται όλα αυτά που τρώμε, πόσοι άνθρωποι κόπιασαν, πόσο πολύ κόπιασαν, πόσο καιρό περίμεναν για να πάρουν τον καρπό;;; τα περισσότερα από τα παραπάνω οι άνθρωποι της πόλης, θαρρώ, τα θεωρούμε αυτονόητα ή μάλλον περιττές πληροφορίες, δεν μας απασχολούν, απλά καταναλώνουμε.
Σκεπτόμενη όλα αυτά ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω πως τα τελευταία χρόνια, ακόμα και στη χώρα μας, υπάρχει ένα «ρεύμα» συνειδητοποιημένων καταναλωτών και καλλιεργητών, η αλήθεια να λέγεται… εύχομαι μόνο να κρατήσουμε γερά, στην εποχή της κρίσης…..

Με εκείνα και με τα άλλα, αποφάσισα σήμερα να μαγειρέψω ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά… τα αγαπημένα μου ρεβίθια, πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών (ειδικά όταν συνδυάζονται με ρύζι!) Α και να μην ξεχάσω, είναι επίσης τροφή πλούσια σε μαγνήσιο, κατάλληλη για όλους εμάς, που δεν αγαπάμε τις μπανάνες!!!
Πώς να μοιάζει άραγε η ρεβιθιά;;; έχετε εικόνα του φυτού;;; ε λοιπόν, το έψαξα, (Wikipedia thank you for existing) είναι ένας θάμνος που δεν τον πιάνει και πολύ το μάτι, φτάνει δε φτάνει τα 60 εκ.

Ξέρω ορισμένοι θα μου πείτε, μα δεν χωνεύονται με τίποτα τα όσπρια… συμφωνώ και συμπάσχω, ωστόσο να σας ενημερώσω πως τα ρεβίθια θεωρούνται τα πιο εύπεπτα όσπρια, δώστε τους μια ευκαιρία!!!

Μια κατσαρόλα, δυνατή φωτιά στην αρχή και μέτρια στη συνέχεια, slow food!

Note: Το ρύζι είναι προαιρετικό, και ξεχωριστά βρασμένο, εγώ το ανακάτεψα με τα ρεβίθια και μου άρεσε πολύ!

Χυμός εσπεριδοειδών, μια υποψία κρόκου, αντζούγιες, λίγη καυτερή μουστάρδα, ελαιόλαδο… γήινος εκρηκτικός συνδυασμός!

…και επειδή οι αντζούγιες με τα όσπρια μου θυμίζουν τη γιαγιά μου την Άννα, αφιερωμένο εξαιρετικά, «περνούσαμε πάντα τέλεια να το ξέρεις!!!»

Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά

Ρεβίθια με μυρωδικά και αντζούγιες
Μούλιασμα αποβραδίς (ή 8 ώρες)
Βράσιμο περίπου 1 ώρα
για 4 άτομα

υλικά
500 γρ. ρεβίθια
6-8 στήμονες Κρόκο Κοζάνης
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι και ½ λεμόνι
Χυμό από ½ πορτοκάλι και ½ λεμόνι
1 μικρό κρεμμύδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι

σάλτσα
60 ml ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα κρόκο Κοζάνης σκόνη
1 κ. γλυκού μουστάρδα με μπούκοβο (Παπαδημητρίου)
2-3 αντζούγιες
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ψιλοκομμένο κόλιανδρο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια

Για να φτιάξετε τα ρεβίθια
Ξεπλένετε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα βάζετε στην κατσαρόλα με όλα τα υλικά και αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει. Βράζετε αρχικά σε δυνατή φωτιά και όταν το νερό πάρει βράση, χαμηλώνετε σε μέτρια. Μπορεί να αφρίσουν ελαφρώς στην αρχή, με ένα κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό. Αφήνετε τα ρεβίθια να βράσουν για τουλάχιστον 50-60 λεπτά, εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι! Τα ρεβίθια αυτής της συνταγής δεν είναι σούπα, γι αυτό δεν χρειάζεται να βράσουν σε πολύ νερό, εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος! Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζετε από την κατσαρόλα όταν είναι έτοιμα και τα τοποθετείτε σε ένα βαθύ σκεύος.
Σε ένα μούλτι, χτυπάτε τα υλικά της σάλτσας εκτός από τα δύο μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύετε με τη σάλτσα που έχετε φτιάξει.
Περιχύνετε τα ρεβίθια με την σάλτσα, όσο είναι ζεστά και σερβίρετε!

Oh enjoy your chickpeas!